4 Potwierdzone naukowo korzyści z suplementacji kolagenem

Środa, Listopad 23, 2022 przez:Olivia Cook

Kopiuj adres URL4,620WIDOKI

Zdjęcie: 4 poparte naukowo korzyści z suplementacji kolagenem

(Wiadomości przyrodnicze) Kolagen jestważnym białkiemwystępującym w tkankach łącznych organizmu. To naturalnie wytwarzane białko zapewnia wsparcie strukturalne dla organizmu i pomaga w regeneracji komórek. Jednak organizm staje się mniej wydajny w produkcji kolagenu w miarę starzenia się, co prowadzi do zmniejszenia poziomu tego kluczowego białka.

Oto cztery poparte naukowo korzyści z suplementacji kolagenu:

Wspiera zdrową skórę

W badaniu z 2019 r. opublikowanymwNutrients 72 zdrowym kobietom w wieku 35 lat lub starszym podano “ampułki do picia”, które zapewniały mieszankę 2,5 grama peptydów kolagenowych i innych korzystnych substancji przez 12 tygodni. Autorzy badania stwierdzili, że suplement kolagenowy poprawił nawilżenie skóry, elastyczność, gęstość i teksturę u niektórych uczestników. Odkryli również, że efekty te utrzymywały się cztery tygodnie po tym, jak uczestnicy przestali przyjmować leczenie.

Wspiera zdrowe paznokcie

Artykuł z 2017 roku opublikowany wJournal of Cosmetic Dermatologywykazał, że uczestnicy, którzy przyjmowali suplementy kolagenowe doustnie raz dziennie przez 24tygodnie, zauważyli poprawę wygląduswoich paznokci. Ulepszenia obejmowały 12-procentowy wzrost tempa wzrostu paznokci. Udokumentowano również spadek o 42 procent częstości pękniętych i / lub wyszczerbionych paznokci cztery tygodnie po leczeniu.

Wspiera zdrowe kości i stawy

Randomizowane kontrolowane badanie opublikowane wJournal of Agricultural and Food Chemistryw 2012 roku badałowpływ kolagenu na leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów. Osiemdziesięciu pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów zostało wymienionych jako uczestnicy badania, a niektórzy z nich doświadczyli poważnego bólu stawów. Badanie wykazało, że kolagen zmniejszył ból stawów u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów do punktu, w którym mogli uczestniczyć w większej aktywności fizycznej.

Wspiera zdrowe funkcje sercowo-naczyniowe

Badanie japońskich naukowców z 2017 roku opublikowane wJournal of Atherosclerosis and Thrombosiswykazało, żekolagen pomógł zapobiec miażdżycy, stwardnieniu i zwężeniu tętnic z powodu gromadzenia się płytki nazębnej. Trzydziestu dwóch uczestników badania, którzy spożywali kolagen dwa razy dziennie przez sześć miesięcy, wykazało poprawę poziomu lipoprotein o wysokiej gęstości, tak zwanego dobrego cholesterolu. Wykazali również niższy poziom lipoprotein o niskiej gęstości – znanych jako zły cholesterol.

Dieta, styl życia odgrywają kluczową rolę w produkcji kolagenu

Dietetycy zalecają ludziom spożywanie pokarmów, którepomagają w produkcji kolagenu w organizmie. Twarde kawałki mięsa bogate w tkankę łączną – mostek, stek z chuck i pieczeń garnkowa – są idealne. Kości i skórki ryb słodkowodnych i morskich są również wypełnione składnikami odżywczymi, które pomagają w produkcji tego białka.

Uważa się, że nabiał, jaja, ryby, rośliny strączkowe, drób, soja i inne wysokobiałkowe pokarmy sprzyjają produkcji kolagenu, ponieważ zawierają aminokwasy, które wytwarzają kolagen. Rośliny strączkowe, mięso, orzechy, nasiona, skorupiaki i produkty pełnoziarniste zawierają, który przyczynia się do produkcji kolagenu. Witamina C znajdująca się w papryce, jagodach, owocach cytrusowych, zielonych liściach i pomidorach również pomaga organizmowi w tym celu

Oprócz diety, nawyki zdrowego stylu życia, takie jak unikanie nadmiernej ekspozycji na słońce, uzyskanie odpowiedniej jakości snu, unikanie palenia lub biernego palenia, kontrolowanie stresu i regularna aktywność fizyczna mogą pomóc zwiększyć poziom kolagenu w organizmie.

Jednak poziom kolagenu naturalnie spada wraz z wiekiem. Utrata kolagenu często charakteryzuje się zwiotczeniem skóry, złym zdrowiem kości, zwyrodnieniem ścięgien i problemami ze stawami u osób starszych. Zwiększenie poziomu kolagenu w organizmie za pomocą suplementów jest rozsądną decyzją. (Powiązane:Przeczytaj to, zanim zdecydujesz się wziąć suplement kolagenu.)

Ostatecznie, najlepiej skonsultować się z lekarzem medycyny naturalnej przed zbadaniem możliwychopcji suplementacji kolagenu.

Obejrzyj ten film, który ujawniaprawdę o kolagenie i suplementach.

https://www.brighteon.com/embed/26fb83f7-0821-4240-a520-db669fc80f65

Ten film pochodzi zkanału FindingSolutions naBrighteon.com.

Więcej powiązanych artykułów:

Zwiększenie spożycia kolagenu jest niezbędne w zapobieganiu rakowi i chorobom serca, radzą naukowcy.

Analiza kolagenu kostnego od rzymskich Brytyjczyków ujawnia szczegóły dotyczące ich diety i śmiertelności.

Znaleziono plaster meduzy, który pomaga w gojeniu się ran przewlekłych: kolagen pomaga w rozwoju nowej tkanki.

Źródła obejmują:

LiveScience.com

MDPI.com

OnlineLibrary.Wiley.com

JStage.JST.go.jp

HSPH.Harvard.edu

Brighteon.com

Opublikowano za: 4 Korzyści z suplementacji kolagenem poparte naukowo – NaturalNews.com

Comments

  1. adamd says:

    “Dietetycy zalecają ludziom spożywanie pokarmów, które pomagają w produkcji kolagenu w organizmie. Twarde kawałki mięsa bogate w tkankę łączną – mostek, stek z chuck i pieczeń garnkowa – są idealne. Kości i skórki ryb słodkowodnych i morskich są również wypełnione składnikami odżywczymi, które pomagają w produkcji tego białka.

    Uważa się, że nabiał, jaja, ryby, rośliny strączkowe, drób, soja i inne wysokobiałkowe pokarmy sprzyjają produkcji kolagenu, ponieważ zawierają aminokwasy, które wytwarzają kolagen. Rośliny strączkowe, mięso, orzechy, nasiona, skorupiaki i produkty pełnoziarniste zawierają, który przyczynia się do produkcji kolagenu. Witamina C znajdująca się w papryce, jagodach, owocach cytrusowych, zielonych liściach i pomidorach również pomaga organizmowi w tym celu”
    ……………………………………………..
    Dieta optymalna…
    W 1968(!!!) roku polski lekarz, specjalizujący się w medycynie fizykalnej i balneoklimatologii, ustalił proporcje żywieniowe białka, tłuszczu i cukru, które stały się podstawą nowej diety. W początkowym etapie proporcje te, wyrażone w gramach, powinny wynosić: 1,0 : 2,5-3,5 : 0,5. Później należy zmniejszyć ilość spożywanego białka. Dieta Kwaśniewskiego, nazywana przez zwolenników dietą optymalną, zakłada ograniczenie do minimum ilości węglowodanów.
    ………………………….
    https://obk.pl/dieta-kwasniewskiego-na-czym-polega-dieta-optymalna-dr-jana-kwasniewskiego/
    ……………………………
    Ach ta “bezwładność nauki” …

Wypowiedz się